Hei! Tiesitkö, että Toscanalainen leipä leivotaan aina ilman suolaa. Siinä on upea “laulava” kuori ja pehmeä sisusta. Tämä leipä sopii vaativammallekin kulinaristille. Suolattomuus juontaa juurensa ajoille, jolloin suola oli kallista tai sitä ei muuten ollut saatavilla (toim. huom. ennen taisi sittenkin olla paremmin). Nykyäänkin suolainen leipä lienee Toscanassa sbagliato, virheellinen.
Toscanalainen leipä taisi olla ensimmäinen leipä, mitä olen leiponut. Kynnys kokeilla oli suuri, koska leivän leipominenhan on mahdotonta – right? Ei ollut. Tätä on meillä leivottu viimeisen vuoden aikana useasti. Poika ja vanhemmat tykkäävät!
 
Tässä resepti alla, ei ole missään nimessä fast-foodia, mutta aktiivista tekemistä on suhteessa pieni osa.
 
 
Resepti – Toscanalainen leipä
 

Ainekset:

Esitaikina
– 3 dl vehnäjauhoja
– 1/4 tl kuivahiivaa
– 1,5 dl kädenlämpöistä vettä
 
Taikina
– 9,25 dl vehnäjauhoja
– 1 1/4 tl kuivahiivaa
– 3,25 dl kädenlämpöistä vettä
 
Muut
– Oliiviöljyä
– Vehnäjauhoja vaivaamiseen
– Maissijauhoja uunivuoan pohjalle (ei pakollinen)
– Sumutinpullollinen vettä
– Koristeluun vaikka auringonkukan ja kurpitsan siemeniä
 
Kesto: aktiivinen 30 min, paisto 40-45 min ja kohotukset 8h+1h+1h, yht 11h 15 min
 
Määrä: 1 iso leipä

Työvaiheet:
 
Esitaikina (työ 15 min ja kohotus yön yli, väh. 8 h):
 
1. Valmista esitaikina sekoittamalla kuivat ainekset (3 dl vehnäjauhoja, 1/4 tl kuivahiivaa) keskenään kulhossa. Lisää kädenlämpöinen vesi (1,5 dl) ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.
2. Peitä kulho puhtaalla liinalla ja jätä tekeytymään yön yli lämpimään paikkaan.
 
Taikina (työ 10 min, 1h kohotus, työ 5 min ja 1 h kohotus):
 
3. Kun esitaikina on levännyt yön yli on aika valmistaa taikina. Sekoita kuivat ainekset keskenään isossa kulhossa (9,25 dl vehnäjauhoja, 1 1/4 tl kuivahiivaa) ja lisää yön yli kohonnut esitaikina samaan kulhoon.
4. Lisää kädenlämpöinen vesi (3,25 dl) taikinaan ja sekoita puuhaarukalla. Kun sekoittaminen muuttuu mahdottomaksi, on aika aloittaa taikinan vaivaaminen.
5. Vaivaa taikinaa kevyesti jauhotetulla pöydällä noin 10 minuuttia. Taikinan tulisi olla lopuksi kohtuu helposti työstettävää, eikä liian tarttuvaa. Jos taikina tarttuu kovasti käsiin tai pöytään, voit lisätä jauhoja hieman.
6. Öljyä seuraava puhdas kulho kevyesti oliiviöljyllä ja nosta taikina sinne kohoamaan. Peitä puhtaalla liinalla ja jätä lämpimään paikkaan noin tunniksi kohoamaan. Taikinan koon tulisi tuplaantua.
7. Kun taikina on kohonnut, otetaan se kevyesti jauhotetulle pöydälle ja muotoillaan pyöreäksi. Älä painele kovasti taikinan kohonnutta keskiosaa. Vedä reunoilta taikinaa “pullan” pohjalle keskelle, kunnes taikina on kauniin pyöreä muodoltaan. Siirrä taikina sitten kevyesti jauhotettuun (maissijauho toimii parhaiten, voi käyttää vehnäjauhojakin) uunivuokaan ja peitä kelmulla, anna noin kohota tunti lämpimässä paikassa.
8. Lämmitä uuni 225c asteeseen.
9. Pistele leivän pintaan reikiä haarukalla tai tee muutama viilto terävällä veitsellä. Voit halutessasi koristella siemenillä.
10. Siirrä leipä uunivuoassa uuniin, paista 15 min. Tämän 15 minuutin aikana sumuta leivän pintaa vedellä kolmesti. Muutoin uuni on liian kuiva, leipä palaa eikä ehdi kypsyä sisältä. Tämä auttaa myös kuoren muodostumisessa.
11. Laske uunin lämpötila 200c asteeseen ja anna paistua vielä 20-25 minuuttia.
12. Nosta vuoka pois uunista ja anna leivän jäähtyä ritilän päällä hetki.
13. Nauti! Kuori rapsahtaa mukavasti! Tarjoa vaikka äidille! 🙂
 
Mukavaa viikonloppua!
 
Terv.Kasperi
 
Vinkki: voit korvata 1/3 jauhoista grahamjauhoilla, jolloin saat enemmän makua ja kuitua.
 
Katso myös listauksemme suolattomista ja vähäsuolaisista leivistä: Suolattomat ja vähäsuolaiset leivät kaupassa
 
Resepti alun perin: kingarthurbaking.com